Info

Yläkaupungin Yö -festivaalin järjestämisestä vastaa Yläkaupungin Yö ry. Festivaalin yhteistyötahoja ovat muun muassa Jyväskylän museot ja kirjastot, Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta, Keski-Suomen Kirjailijat ry. ja Jyväskylän Yläkaupungin alueella toimivat ravintolat.

Yläkaupungin Yön infopiste on auki festivaalipäivänä 20.5. yliopiston kirjaston edustalla klo 16-24. Saatavilla lisätietoja ohjelmasta, viimeisemmät ohjelmamuutokset sekä englanninkielinen ohjelma.

Hallitus

Juha Mäkinen, puheenjohtaja
Riikka Aro, sihteeri
Heimo Nieminen, taloudenhoitaja
Jonna Paananen
Emma Siekkinen
Ari Routti
Risto Urrio
Janika Kerttula
Juha Oksanen
Markus Latvala

Liity jäseneksi

Tue elävää kulttuuria - liity Yläkaupungin Yö ry:n jäseneksi
Jäsenmaksu
Henkilöjäsenet 10€
Yhteisöjäsenet 30€
Tukitili SAMPO 800019-70021912

Historia

Yläkaupungin Yöstä tuli kulttuurisensaatio

"Yläkaupungin Yö pidettiin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Yö onnistui enemmän kuin täydellisesti. Tuntui kuin koko Jyväskylä olisi ollut liikkeellä. Museoissa pyöri ihmisiä, jotka eivät olleet koskaan museoissa käyneet, konserttisalit olivat tupatentäysiä, yksinäiset trubaduurit saivat kuulijoita, ravintoloissa soitettiin ja laulettiin, monet totesivat, että tunnelma oli lämmin, tutut tapasivat toisisaan. Ihmiset olivat hyvällä päällä." (Keskisuomalainen 27.4.1992)

Aluksi Yläkaupungin Yö oli vain kampuksen kupeessa asuvan opiskelijatytön hullu päähänpisto, jolle skeptisimmät lausuivat välittömän tuomionsa: "Millä rahalla?" "Ei tule onnistumaan." "Ja yöllä?" Useammat olivat kuitenkin sitä mieltä, että ajatus oli hyvä, ja niinpä tuumasta tuli tarttua toimeen. Kierros mahdollisissa tulevissa tapahtumapaikoissa Seminaarinkadulta aina Ruusupuistoon vakuutti. Jotakin tällaista ehkä olikin jo odotettu.

Ensimmäinen Yö syntyi oikeastaan parissa-kolmessa kuukaudessa. Pääkallonpaikkana toimi ylioppilaskunnan kulttuuritoimisto, josta käsin heiteltiin ideoita, laadittiin aikatauluja, kirjoitettiin tiedotteita, maaniteltiin järjestysmiehiä ja vakuuteltiin viranomaisia. Järjestelyistä vastasi OKL:n opiskelija Soili Puranen, ja työssä korvaamattomana apuna oli silloinen JYY:n kulttuurisihteeri Markus Latvala. Yläkaupungin Yön järjestäjäpalavereille muodostui luontevaksi paikaksi Kirjailijatalo, johon järjestäjäorganisaatioiden edustajat kokoontuivat ideoimaan ja keskustelemaan tapahtumasta.

Huhtikuun 25. päivän iltana järjestäjien jännittynyt odotus alkoi muuttua vilpittömäksi iloksi ja helpotukseksi, kun väkeä alkoi jo alkuillasta virrata kampukselle. Tunnelma oli mainio. Kun käsiohjelmat loppuivat, järjestyshenkilöt juoksivat vuoron perään kopioimaan niitä lisää Kampus-Kirjan ja ylioppilastalon kopiokoneilla. Illan pimetessä pojat keksivät asettaa kampuksen polkujen varsille syksyn rauhankulkueesta ylioppilastalolle jääneitä kynttilälyhtyjä. Taikayö alkoi tuikkia pimeässä.

Ensimmäinen yö oli yllätyksiä täynnä. Eräs illan huikeimmista huikeista hetkistä oli se, kun aamuyön puolella Ilokiven lavalle nousi tuikituntemattomalta näyttävä yhtye nimeltä Penis from Heaven. Nimikään ei ollut kenellekään tuttu. Kun bändi alkoi soittaa, ja laulajan ääni tunnistettiin, repesi yleisö täysin. Naamioiden takaa paljastui Miljoonasade, joka oli edelliseltä keikaltaan kiiruhtanut mukaan Yöhön. Ihmiset olivat silminnäkijälausuntojen mukaan todellakin ns. "pähkinöinä". Keikka oli ikimuistoinen. Niin yleisö, esiintyjät kuin järjestäjätkin olivat tyytyväisiä ensimmäiseen Yöhön. Sille odotettiin jatkoa. Tapahtumaa ylläpitämään päätettiin perustaa yhdistys, Yläkaupungin Yö ry. Seuraavina vuosina Yö olikin jo mittavampi: uusia tapahtumapaikkoja tuli mukaan Jyväsjärven rannasta aina Kirkkopuistoon. Myös yleisömäärät kasvoivat. Osallistujia on viime vuosina arvioitu olleen noin 15 000 henkeä Yötä kohti.

Yläkaupungin Yötä ei ole kuitenkaan haluttu paisuttaa yli äyräidensä eikä varsinkaan kadottaa sen spontaaniutta ja omaleimaista ilmapiiriä. Tämä oli eräänä tärkeänä syynä siihen, miksi 1994 päätettiin pistää jäitä hattuun, pitää välivuosi ja miettimistauko. Sen jälkeen Yläkaupungin Yötä on vietetty joka kevät, ja sen ajankohdaksi on nyttemmin vakiintunut toukokuu. Järjestelyistä vastaa edelleen Yläkaupungin Yö ry toiminnanjohtajanaan Markus Latvala. Joka vuosi mukana on myös yksi tai useampia projektisihteereitä, jotka osaltaan huolehtivat siitä, että Yössä kaikki toimii kuten pitää.

Vieläkin Yön periaatteena on olla kulttuurin eri alueita yhdistävä tapahtuma, joka yhtä aikaa kaataa raja-aitoja ja arvostaa perinteitä. Tapahtuma on mahdollinen edelleen suurella määrällä innostusta, talkoohenkeä ja eri yhteisöjen, yritysten ja kulttuurilaitosten yhteistyötä - aina yliopistosta ja kaupungin kulttuuritoimesta urheiluseuroihin ja yksittäisiin osallistujiin. Ja yhä edelleen sillä on tehtävänä ainakin kerran vuodessa tuoda kaupunkilaisia lähemmäs kulttuurihistoriallisesti arvokasta Seminaarinmäkeään - yhtä Jyväskylän hienoimmista miljöistä.

Yläkaupungin Yö 2005
Yläkaupungin Yö 2004

© Yläkaupungin Yö (2005-2006), Ulkoasu: Tero Ahonen, Toteutus: Jari Pennanen